Return to site

En dag ...

"I must go down to the sea again, to the lonely sea and the sky.
And all I ask is a tall ship and a star to steer her by "
- John Masefield

En dag frågar en person vad jag egentligen gör på båten, ja förutom att segla och åka in till stan och arbeta vissa dagar. Frågan blir för mig, precis som för alla andra sjönomader.. lite lustig...
Jag försöker förklara.."jo, jag tömmer toatankar, hämtar vatten, checkar rigg och stag, underhåller motorn, räknar på elförbrukning, tätar luckor, kollar roder och styrning, pratar med båtgrannar, läser seglingsbeskrivningar och lägger rutter på sjökort, dyker under båten och tvättar bort havstulpaner... ett dagligen och ständigt pågående underhållsarbete. Vi brukar kalla det "den svarta boxen", eller säkerhetskontot.  För varje detalj man noggrant underhåller och kontrollerar, gör man en insättning i "den svarta boxen". och den dagen man hamnar i en svår kuling, brutal havssjö eller något riktigt krisartat, då vet man att allt är kollat. Att ingenting går sönder på grund av slarv. Då är det dags att göra uttag från denna svarta låda. Då plockar man ut det man noggrant satt in i form av tid och underhåll av saker som måste fungera och hålla för väldiga krafter och utsatt läge. Lägen och krafter som faktiskt kan handla om liv och död om det vill sig illa.
Så dagarna fylls av detta, av ständig förundran inför naturens skiftningar, av frisk havsluft som drar in i kabyssen, av meditation och yoga och långa promenader, och av allt man gör manuellt. Tvättar kläder, diskar för hand, hämtar vatten för hand, tömmer toatank för hand. Lyfter man bort mobilen, wifi-nätet och de fantastiska sjökläderna och lite till så påminner det praktiska livet i nån mening om hur vi levde två generationer bakåt, där mycket av det vardagliga sker manuellt och för hand. Den ständiga ambitionen att inte slösa vatten, att inte slösa med elen, att ständigt tänka hur man kan snåla in och förenkla, och samtidigt utveckla.
En dag möter jag underbart vänliga Michal och Pieter med sin holländska 44-fots havsseglare. I över tio år har dom nu bott ombord och seglat runt Nordsjön, Atlanten och Medelhavet.
När jag ber dom sammanfatta i en mening hur dom upplever sitt liv till sjöss så säger hon: " - Three words ... freedom, simplicity, nature. "  Ok, men vad saknar ni då ?  Dom hummar, funderar, tittar på varann och blir till slut tysta. Ingenting.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly